• English

Zřizovatel:

G. 34 KALAMAJKA Z DARKOVIC (HLUČÍNSKO)

Tančí dvojice smíšené v řadách. CH i D jsou v postavení čelem proti sobě, CH zády do středu. Jsou od sebe asi na vzdálenost 2 kroků. CH má ruce vzadu na kříži, D má ruce v bok. Tančí každý sám v malém čtverečku, začínají oba směrem vpravo stranou.
Výchozí postavení: CH stojí v rohu A, D úhlopříčně v rohu C pomyslného čtverce. Postupně přecházejí v tanci polkovými kroky do sousedního rohu a vracejí se posléze až na svá výchozí místa.
1. takt: CH v rohu A, D úhlopříčně v rohu C.
a: CH i D poskok na levé noze, pravá kmih přednožmo pokrčeně dovnitř, chodidlo vytočeno zevnitř, pata směřuje k levé noze.
b: CH i D poskok na levé noze. pravá kmih pokrčeně zánožmo za nohu levou, noha otočena nártem k patě nohy stojné. Pohyb pravé nohy je veden z kolena.
2. takt: CH i D jeden přeměnný krok (polkový) rovně doprava pravou nohou. CH do rohu B a D do rohu D.
3. takt = 1. takt, ale opačnýma nohama.
4. takt: CH i D postoupí na protější místo čtverce jedním polkovým krokem s otočením o 180° doprava, vykračuje levá noha. CH k rohu C a dívka k rohu A.
5. – 8. takt = 1. – 4. takt. V závěru 8. taktu je opět CH v rohu A a D úhlopříčně v rohu C.
Pohyby taktů 1. – 8. se opakují až do konce tance. V závěru tance ukončí všichni třemi podupy na místě.

Tančí a hrají členové Slezského souboru Heleny Salichové z Ostra­vy Libor Folwarčný (1969) a Jana Šnoblová (1978), Radomír Kočí (1970) a Alena Valentová (1971), muzika jako v G.5.