• English

Zřizovatel:

A. 3 ZA TÓ NAŠÓ STODOLENKÓ Z VELKÝCH OPATOVIC

Za tó našó stodolenkó, za tó našé stodoló,
/: plakala tam má panenka, že ju chlapci neberó. :/

Tančí dvojice smíšené ve dvou řadách proti sobě, v každé dvojici D po pravici CH. D je zavěšena levicí do pravé pokrčené paže CH. Vnější ruce CH i D v bok.
1. – 2. takt: Dvojice v řadách postoupí proti sobě dvěma houpavými přísunnými kroky (v každém taktu jeden), vykračuje stále levá noha vpřed. Přísunný krok je vždy proveden na b) s výponem na obou chodidlech po dokončení přísunu pravé nohy. Na c) se spustí tanečníci na celá chodidla, došlápnou patami na zem.
3. – 4. takt: Dvojice se vracejí dvěma přísunnými kroky s výponem ve druhé době a došlápnutím na paty ve třetí době zpět na svá místa. Nyní vykračuje stále pravá noha vzad.
5. – 6. takt: Dvojice se pustí, natočí se k sobě a zavěsí se za pravé lokty, levé v bok. V tomto postavení se zatočí 6 běho­vými krůčky jednou kolem, vykročí pravá noha (není vždy pravidlem). Při posledních dvou krocích se dvojice již uvolňuje ze závěsu za pravé lokty.
7. – 8. takt: Zátočky CH se sousední tanečnicí za levé lokty. Rovněž 6 kroky jednou kolem.
9. – 12. takt = 5. – 8. takt. Zátočky se ještě jednou opakují.
Po skončení tance se dvojice postaví do původního postavení a celý tanec se takto několikrát opakuje.

Tančí a hrají členové souboru Velen z Boskovic David Čech (1978) a Petra Mazalová (1979), Pavel Fiedler (1978) a Jana Čániová (1965), Vlastimil Malušek (1967) a Barbora Dudová (1978), Ladislav Matuška (1973) a Lenka Kmečová (1977), muzika jako v A. 1.