• English

Zřizovatel:

B.16 MARJÁNKA, MAZURKA Z VELKOMEZIŘÍČSKA

Marijánko, mé dítě, vy se mně líbíte,
Marijánko, mé dítě, já vás mám rád.

Tančí dvojice smíšené po kruhu nebo volně v rozptylu po taneční ploše čelem k hudbě. D po pravici CH. Uchopí se za obě ruce vzadu křížem, spojenými pažemi se opírají pevně o boky, aby se při tanci neroztrhli.
1. – 7. takt: Dvojice se otáčí na místě kolem společné osy 7 mazurkovými kroky vpravo kolem, vykročí pravou nohou, D couvá, CH postupuje vpřed. Mazurkový krok j e svým charakterem přizpůsoben rotaci dvojice kolem společné osy.
1. takt – a: C H i D vykročí pravou nohou ( CH vpřed, D vzad) a našlápnou shora s mírným důrazem celým chodidlem na zem.
b: Přídup levou nohou k noze pravé. Pravá noha se odlepí v pokrčení přednožmo od země (chodidlo vodorovně se zemí).
c: Poskok na místě s otočením asi o čtvrt kruhu doprava na levé noze. pravá noha pokrčena přednožmo.
V každém taktu se otočí dvojice o půl kola vpravo.
8. takt: Obrat o 180° třemi kroky na místě, začíná pravá ( CH vlevo, D vpravo – zevnitř).
Poznámka: Při obratu se dvojice stále drží za ruce zkřižmo vzadu. Po dokončení obratu stojí CH po pravici D (vyměnili si místa).
9. – 15. takt = 1 . – 7 . takt. ale dvojice se otáčí kolem společné osy vlevo a při mazurkovém kroku vykračují oba levou nohou.
16. takt: Obrat o 180° třemi kroky na místě zevnitř ( CH vpravo, D vlevo). Začíná levá noha.
Poznámka: Při obratu se dvojice stále drží za ruce zkřižmo vzadu.

Tančí a hrají členové souboru Třebíčan z Třebíče Arnošt Fabík /1962/ a Ladislava Ondráková /1957/, Miloš Mládek /1947/ a Jana Mládková /1945/, Petr Mládek /1971/ a Jana Malenová /1962/, Milan Noha /1941/ a Jaroslava Nohová /1943/, Jaroslav Novotný /1950/ a Jaromíra Oravcová, muzika jako v B. 10.