• English

Zřizovatel:

C. 6 HOVADO (KALUP) Z ČECH POD KOSÍŘEM, DRAHANOVIC, LOUČAN A NÁMĚŠTĚ NA HANÉ

Sekera, moteka, pantok, válek,
pusť mě, děvče, na kombálek,
sekera, moteka, pantok, válek,
pusť mě, děvče, tam.

Než-le bech tě tam postila,
rači bych se otopila,
sekera, moteka, pantok, válek,
nepostím tě tam.

I. způsob
Tančí dvojice smíšené po kruhu nebo v rozptylu po taneční ploše v držení ke kolovému tanci zavřeném. Spojené paže (levá CH a pravá D) jsou mírně v loktech pokrčeny.
Po celý tanec se tančí obkročák poskočný (v každém taktu jeden krok), CH vykročí levou nohou, D pravou. V každém taktu na a) nakročí na nohu výkročnou dvěma třetinami chodidla na zem s mírným natočením doprava. Na b) poskočí na noze vý­kročné, druhá noha mírně pokrčena v koleně, a dotočí se do půl kola (180°). V dalším taktu totéž, ale vykročí opačnou nohou.
Tempo tance se postupně zrychluje. Kroky jsou kratší, otáčky prudší. Pokud se tanečníci nestačí otáčet v rychlém tempu v každém taktu o půl kola, zmírní otáčení o polovinu, takže se čtyřmi obkročáky poskočnými otočí jednou kolem.

II. způsob
Tančí se houpavým obkročákem (v každém taktu dva kroky). O tanci platí totéž co u I. způsobu: tempo se zrychluje a otáčky se v nejprudším tempu mohou zmírnit na pouhého čtvrt kola při každém kroku.

Tančí a zpívají členové souboru Cholinka z Choliny, sólo Pavel Štefan (1969) a Ivana Kouřilová (1974), dále Zbyšek Bílek (1972) a Hana Květoňová (1972), Pavel Frýdl (1978) a Renata Nesvadbová (1980), David Kouřil (1976) a Monika Polcarová (1976), zpívají zbývající členové souboru, muzika jako v C.4.