• English

Zřizovatel:

B. 6 BIČÉČEK Z KOŘENCE

Tančí dvojice smíšené po kruhu levým bokem do středu, D před CH. Oba založí ruce v bok.

1. část v taktu tříčvrtečním:
1. – 16. takt: Dvojice postupují vpřed valčíkovým krokem s natáčením k sobě a od sebe.
Liché takty – CH vykračuje levou nohou a natáčí se valčíkovým krokem do středu knihu. D vykračuje pravou nohou a natáčí se z knihu, pohlíží přes rameno na CH. Sudé takty – totéž naopak a na opačnou nohu.

2. část dvoučtvrteční:
CH a D se zavěsí za pravé lokty.
1. – 4. takt: Dvojice se otáčí na místě krokem přísunným s při­dřepnutím v 1. době na pravou (výkročnou) nohu a s nadnesením na přední část chodidla a vypnutím kolen v 2. době taktu. Na konci 4. taktu se dvojice pustí a na 4b se přetočí oba o 180° doprava dovnitř.
5. – 7. takt: Dvojice se zavěsí za levé lokty a otáčí se stejnými kroky. Vykročí opět pravá noha – nyní vnější. V 7. taktu se dvojice pustí a 2 přešlapy (pravou – levou nohou) se natočí k sobě a zavěsí se znovu za pravé lokty.
8. – 14. takt = 1. – 7. takt.
Dvojice skončí v postavení čelem proti sobě. CH levým, D pravým bokem do středu.

3. část tříčtvrteční:
1. – 8. takt: CH a D ruce v bok tančí každý sám vpřed po kruhu. CH postupuje vyšlapaným valčíkovým krokem s přídupem na začátku jako u biče (B. 5), začíná levou nohou. D se otáčí před CH valčíkovým krokem vpřed po knihu v každém taktu o půl kola. Vykročí pravou nohou.

Tančí členové souboru Koreňák z Kořence Pavel Fabiánek (1973) a Dana Vondálová (1976), Jaroslav Korčák (1961) a Lenka Novotná (1972), Antonín Přikryl (1965) a Anežka Přikrylová (1970), Miloslav Přikryl (1966) a Božena Přikrylová (1963), hraje muzika souboru Velen z Boskovic jako v A. 2.