• English

Zřizovatel:

A. 33 KOŽÓŠEK Z ANNÍNA A TOVAČOVA

Zima je mně, zima, u okýnky stoja,
[: neboť sem zapomněl, neboť sem zapomněl
svůj kožóšek doma. :]

Zapomněl, zapomněl, alebo ho nemáš,
[: debes k nám v něm přešel,
decke se vemlóváš, decke se vemlóváš. :]

Tančí dvojice smíšené po kruhu čelem proti sobě, CH levým, D pravým bokem do středu. Uchopí se za pravé paže dole, levé ruce v bok (hřbety vpřed).
Dvojice postupuje čtyřmi krátkými kroky polky mazurky vpřed, D couvá. V 1. taktu vykročí CH pravou nohou vpřed s přídupem (noha došlápne celým chodidlem na zem). D vykročí levou nohou dozadu rovněž s přídupem. Ve druhé a třetí době přešlap CH levou a pravou s mírným nadnesením do výponu a D pravou a levou. Spojené paže se pohybují spodním obloukem střídavě zevnitř (při krocích v lichých taktech) a dovnitř (při krocích v sudých taktech).
5. takt: CH vykročí pravou nohou šikmo vpravo vpřed se zhoupnutím do výponu na pravé noze a se zpětným poklesnutím v poslední době na patu. D vykročí levou nohou šikmo vlevo vzad se zhoupnutím na noze levé. Vnitřní nohy (CH levou, D pravou) volným pohybem vláčně přednoží dovnitř poníž (CH směrem napravo, D nalevo). Paže součas­ně s pohybem nohou přecházejí zvolna spodním obloukem zevnitř kruhu asi do výšky loktů.
6. takt = 5. takt, ale na opačnou stranu a opačnýma nohama.
7. takt: Třemi obyčejnými svižnými kroky se oba podtočí současně pod spojenými pažemi směrem zevnitř knihu, CH vykročí pravou, D levou nohou. Při podtáčení švihnou spojené paže spodním obloukem zevnitř nahoru.
8. takt – a,b: Dva slabší, téměř jen naznačené pohyby na místě,
CH začíná levou, D pravou nohou.
9. – 12. takt = 5. – 8. takt, ale naopak a opačnýma nohama.

Tančí, hrají a zpívají členové souboru Mánes z Prostějova Vladimír Vondra (1961) a Irena Lachmanová (1951), Vlastimil Votroubek (1954) a Marie Vysloužilová (1955), Petr Vysloužil ml. (1977) a Andrea Matušková (1973), muzika jako v A. 1, zpívají V. Votroubek, Petr Vysloužil st. (1955), Ivana Králová (1969), I. Lachmanová, A. Matušková. Jitka Vránová (1972) a M. Vysloužilová.