• English

Zřizovatel:

C.29 NA ŠEVCE Z POČÍTEK

Rozlobil se švec, pro mizernou věc,
/: že ho blechy kousaly,
neměl na ně posady,

udělal si klec. :/

K oblíbeným žertovným hrám u tanečních zábav nebo na zimních besedách v chalupách patřila i hra na ševce. Hráli j i tři obratní mladíci nebo i starší muži. Jeden seděl na verpánku a „ševcoval“. Po každé straně stál další, který držel v ruce (pravý CH v pravé, levý CH v levé) vařečku. Prostřední „švec“ napodoboval šití a opravování boty. píchání dratví do podešve a vytahování dratve stranou. Při tom vždy v nestřeženém okamžiku se snažil uhodit pěsti jednoho nebo druhého ze stojících CH do stehna. Ti dávali na něj pozor a hbitým úderem vařečkou se jej snažili v tomto okamžiku zasáhnout. Kdo byl obratnější, rychlejší a pohotovější, ten byl ve výhodě.
Někdy se tato hra předváděla bez hudebního a textového doprovodu – jenom jako mimicko pohybová hra. Jindy j i doprovázeli okolostojící popěvkem Rozlobil se švec. Pak byla přesně zrytmizována a jednotlivé její části se vázaly k textu zpívané písně.

Tančí členové souboru Pramínek z Jihlavy Petr Musil /1976/, Radek Růžička /1975/ a Dušan Šebesta /1975/, hraje muzika souboru Vysočan z Jihlavy jako v A. 2.