• English

Zřizovatel:

A. 22 ANNOVSKÁ Z ANNÍNA A TOVAČOVA

Okolo Annova vodička se valí,
[: kópila má milá za tolar hedvábí. :]

Za tolar hedvábí, za dva zlatý nití,
že bode vešévat na šáteček kvítí.

Tančí trojice buď v kruhu za sebou nebo v trojstupu čelem k hudbě. CH stojí mezi dvěma D, trojice se drží za vnitřní ruce v mírném odpažení. DD vnější ruce v bok.
1. – 4. takt: Trojice postupuje zvolna čtyřmi mírně houpavými přísunnými kroky kupředu s pohyby paží vpřed a vzad při každém kroku přísunném, v lichých taktech vykračuje pravá noha. v sudých levá. Tempo je volné, vláčné.
5. – 8. takt: DD se uchopí za vnitřní ruce, zvednou je do výše hlavy a utvoří tím bránu, kterou prochází CH, DD vnější ruce v bok, CH rovněž obě ruce založí v bok. Děvčata po celou tuto část postupují drobnými polkovými krůčky vpřed, vykročí pravá noha. CH čtyřmi polkovými kroky (každý ukončen nízkým poskokem) obtančí D po pravé straně (natočen k ní stále pravým bokem) až na své původní místo, vykročí pravou nohou.
9. – 12. takt: DD jako v taktu 5 – 8. CH projde zezadu branou a čtyřmi polkovými kroky s mírným poskokem v poslední osmině obtančí D po své levé straně (natočen k ní stále levým bokem), vykročí opět pravá noha. Tempo druhé části je rychlé, svižné.
Ve 12. taktu místo posledního polkového kroku CH i obě DD v trojici, v postavení čelném jako na začátku tance, ukončí výponem a zpětným došlápnutím na celá chodidla (paže mírný kmih dopředu a zpět) tanec. Při tomto tanci tančící obvykle zpívali.

Tančí, hrají a zpívají členové souboru Hanák z Troubek nad Bečvou Vlastimil Otáhal (1955), Jarmila Gregovská (1953) a Blanka Vítoslavská (1979), Stanislav Vojtek (1958), Jana Vojtková (1960) a Lada Strnadelová (1976), muzika ve složení Dana Otáhalová (1960) primáška, Stanislav Hýbner (1950) 2. housle, Ladislav Mádr (1960) 3. housle, Ludmila Němčáková (1948) cimbál a Aleš Létal (1973) kontrabas, zpívá Josef Kratochvíl (1946).