• English

Zřizovatel:

F. 4 MAMLAS ZE SKŘEČONĚ


Obruć mi śe, ty mamlaše, obruć mi śe, ty mamlaše,
[: pomkni mi śe dali, pomkni mi śe dali, tu mi śe stoň. :]

Tančí dvojice smíšené po kruhu nebo v rozptylu po celé taneční ploše čelem proti sobě, CH je zády do středu. Drží se za pravé ruce dole, levá ruka CH je založena vzadu na kříži, D v bok.
1. takt: Švihem spojených paží podle CH doleva se dvojice pod spojenými pravicemi podtočí třemi kroky o 360° s mírným postupem vpřed, CH doleva vykročí levou nohou, D doprava vykročí pravou nohou.
2. takt: Ve stoji čelem proti sobě CH dokročí pravou a D levou nohou do stoje spojného a spojené paže podle CH švihnou doleva (jsou ve vodorovné poloze).
3. – 4. takt = 1. – 2. takt, ale zpět po kruhu a opačnýma nohama.
5. – 8. takt: Vše se ještě jednou opakuje.
9. takt: Jeden přísunný krok podle CH doleva, CH vykročí levou, D pravou nohou, švih spojených paží podle CH doleva a zpět:
a: Úkrok CH levou, D pravou nohou ve směru tance podle CH doleva a kmih spojených pravic stejným směrem do vodorovné polohy.
b: Výdrž.
c: Příkrok druhé nohy k noze výkročné se současným kmihem spojených pravic zpět (podle CH doprava).
10. takt = 9. takt.
11. takt: Dvojice čelem proti sobě trojdup na místě, CH levou, pravou, levou, D pravou, levou, pravou, spojené pravice dole.
12. takt – a: CH pravou, D levou přídup na místě.
b: Výdrž ve stoji na místě.
c: Výdrž ve stoji na místě.
13. – 16. takt = 9. – 12. takt, ale opačnýma nohama.

Tančí, hrají a zpívají členové souboru Odra z Bohumína Petr Buroň (1963) a Petra Ječmenová (1976), zpívají Anna Buroňová (1940), Veronika Dvořáková (1973) a Jaroslava Petrová (1975), muzika jako v F.1 s primášem Miroslavem Kyjonkou (1931) ze Slezanu v Českém Těšíně.