• English

Zřizovatel:

E. 9 ŠATKOVY

Tančí trojice: CH a po stranách 2 D. Trojice je spojena za vnitřní ruce, v nichž drží do trojcípu složený šátek, vnější ruce D připaženy. Tanec má dvě části.

I. část
Hudba hraje volně taneční napěv.
1. – 4. takt: D po pravici CH vykročí proti bráně, kterou tvoří CH s levou D zvednutím paží se šátkem. D tvořící bránu stojí na místě. Pravá D prochází volnými kroky (3 v taktu, vykračuje pravá noha) branou, obchází okolo CH, který se za ní podtáčí, a obchází jej zadem až na své místo. Takto projde celkem 12 vznosnými kroky. Lichá D zatím setrvává na svém místě.
5. – 8. takt: Nyní tvoří bránu pravá D s chlapcem. Branou pak prochází levá D, která postupně táhne za sebou CH. CH se podtáčí za levou D, která se vrací zadem kolem něj na své původní místo. Levá D vykračuje rovněž pravou nohou, pravá D stojí na místě.

II. část
Tempo tanečního nápěvu se zrychlí. Tančí se stejně jako v I. části, ale rychlou chůzí. Vykračuje stejná noha, počet kroků je stejný.

Tančí členové souboru Olšina z Orlové Martin Komár (1975), Barbora Mohylová (1974) a Kateřina Valová (1975), hraje Trnka z Havířova jako v E. 1.