• English

Zřizovatel:

D.12 TANCOVALY DVĚ PANENKY – ŠVEC Z VELKÉHO JENÍKOVA

Tancovaly dvě panenky, tancovaly ševce,
jedna druhý povídala, že jim to jít nechce,
/: tancovaly ho, neuměly ho, :/
/: běžte domů, naučte se tancovati,
běžte domů, naučte se ho. :/

Tančí dvojice smíšené po kruhu čelem proti sobě, CH levým, D pravým bokem do středu. Drží se za obě ruce zkřižmo, pravé nahoře.
1. – 4. takt: Dvojice postupuje čtyřmi přeměnnými kroky vpřed po kruhu (D couvá). V lichých taktech vykračuje D pravou nohou vzad, CH levou nohou vpřed. Dvojice se natočí dovnitř kruhu, pravá ruka CH se natáhne a pravá ruka D se pokrčí.V sudých taktech vykročí D levou nohou vzad, CH pravou nohou vpřed. Dvojice se natočí zevnitř kruhu, pravá ruka CH se pokrčí a pravice D se natáhne. Takto tančí stále se zkřižováním spojených paží.
5. – 8. takt: Dvojice se vracejí stejným způsobem zpět na svá místa (CH couvá. D postupuje vpřed). Vykračuje stejná noha.
9. takt: Dvojice se pustí. CH klek na pravé koleno. Oba opřou pravou pěst o pokrčené koleno. Na každou dobu taktu jeden úder pravou pěstí na levou (celkem 2 údery).
10. takt – a: Ještě jeden úder.
b: Výdrž.
11. – 12. takt = 9. – 10. takt, ale s výměnou pěstí (nyní tluče levá pěst na pravou).
13. – 16. takt = 9. – 12. takt.
17. – 22. takt: C H i D pokrčí ruce ve výši prsou, hřbety vzhůru, ukazováky napjaty vpřed, ostatní prsty sevřeny. V každém taktu na a) napnou pravý ukazováček ke svému protějšku a levou ruku přitáhnou k tělu. Na druhou dobu naopak (napodobují šití).
23. – 24. takt: Oba dva zamotají předloktími ohnutými dovnitř dvakrát kolem (pravé nahoře) a rozhodí ruce stranou.
25. – 32. takt = 17. – 24. takt.

Tančí členové souboru Pramínek z Jihlavy Petr Musil /1976/ a Marcela Valdezová /1978/, Radek Růžička /1975/ a Magda Doležalová /1975/, Dušan Šebesta /1975/ a Magda Kalinová /1977/, hraje muzika souboru Vysočan z Jihlavy jako v D. 3.